Gyalogosok a balesetek fő okozói

A súlyos balesetek 20 százalékáért a gyalogosok hibáztathatók. Magyarországon tavaly csaknem 2 ezer gyalogost gázoltak el - igaz, az esetek nem elhanyagolható részében a gyalogosok voltak a figyelmetlenek. A 2012-ben eddig bekövetkezett súlyos közúti balesetek több mint 20 százalékáért a gyalogosok hibáztathatók, tájékoztatott az Országos Rendőr-felügyelőség.

 

Április 11–13. között 59 súlyos közúti baleset történt országszerte, melyekben 8 személy meghalt. A legsúlyosabb baleseteket az úttesten nem megfelelő helyen átkelő gyalogosok okozták, tájékoztat az Országos Rendőr-felügyelőség a Mediafaxnak eljuttatott közleményében. A szabálytalanul átkelő gyalogosok által okozott balesetek száma nagyobb, mint a gyorshajtás következtében történő balesetek száma, mutat rá a közlemény. Április 11–13. között 22 súlyos balesetet okoztak a szabálytalanul átkelő gyalogosok, melyekben hat személy halálozott el és 16 súlyosan megsérült. Év elejétől mostanig 492 ember halt meg, 2454 pedig súlyosan megsérült a Romániában történt közúti balesetekben.

 

Görögországban a gyalogosok jogait és érdekeit széles körben figyelmen kívül hagyják. „Lépjen csak fel a járdára vagy próbáljon meg átmenni itt bármelyik utcán, és valószínűleg rögtön úgy fogja magát érezni, mintha egy szafari-vadászat prédája lenne” - nyilatkozta a Közlekedési Balesetek Áldozatainak Támogatásáért Hellén Egyesülete. - „Ez az egyetlen hely Európában, ahol a közlekedési aranyszabályt, vagyis hogy a gyalogosnak feltétel nélkül mindig elsőbbsége van, ennyire szemtelenül áthágják”.